Volhouden
Opruimen is een dagelijkse activiteit
en de meest onderschatte huishoudelijke klus
Routine; saai of structuur?
Veel mensen denken dat het bij mij altijd opgeruimd is. Dat klopt voor groot een deel: ik leg spullen meestal na gebruik terug op hun vaste plek en houd dagelijks de post bij. Maar… ook ik heb op verschillende plekken in huis stapeltjes en uitgestelde klusjes liggen. Ik kan ze lange tijd prima zien liggen, totdat ik ineens de ingeving en energie krijg om ze aan te pakken, of als er gasten komen :). Meestal blijkt alles veel sneller klaar dan ik vooraf dacht. Die wetenschap helpt me om voortaan sneller in actie te komen en de boel niet te laten oplopen. Want eerlijk gezegd ben ik liever met mijn hobby’s bezig dan met een enorme stapel achterstallige klussen of spullen.
Ik heb een dagelijkse routine ontwikkeld die voor mij werkt:
Op een zo vroeg mogelijk moment van de dag werk ik de dagelijks terugkerende klusjes achter elkaar af. Deze routine maakt dat andere klusjes later op de dag makkelijker gaan, zoals ’s avonds eten koken in een opgeruimde keuken, met een uitgepakte vaatwasser.
De methode is simpel, een beetje volgens het begrip ‘verstand op nul en blik op oneindig’, omdat een vaatwasser leegpakken* of bedden rechttrekken* routinewerk is waar geen hogere wiskunde aan te pas komt. Tempo houden is ook belangrijk. ‘Gáán met die banaan’. Zo pep ik mezelf op en werk ik achter elkaar door tot alles klaar is, om daarna voldaan te gaan zitten met een kop koffie en een boek* of te vertrekken naar werk of afspraken*.
* Vul deze tekst in met jouw dagelijkse klusjes en jouw manier van ontspannen.
Zet dus naast grote taken als ‘sanitair schoonmaken’ ‘ramen lappen’ en ‘vloeren dweilen’, ook ‘dagelijks opruimen’ in je lijstje met huishoudelijke klussen.
Het lijkt saai, maar dagelijks opruimen en je taken bijhouden is werken volgens een structuur die tijdswinst oplevert en je een ontspannen gevoel geeft.